Skąd wzięło się jedzenie eko?

Coraz więcej ludzi zaczyna kupować produkty ekologiczne, a oznaczenia mówiące, że coś jest bio coraz częściej pojawiają się w supermarketach. Nie da się jednak zauważyć, że ceny takich produktów są wyższe, niż ceny żywności konwencjonalnej. Czy w związku z tym, takie jedzenie jest lepsze i warto wydawać na nie więcej?

Nowoczesny wynalazek?

Co ciekawe, jeszcze kilka lat temu nie było czegoś takiego jak podział na żywność ekologiczną i zwyczajną. Dlaczego? Bo każde jedzenie było ekologiczne. Wtedy do uprawy warzyw czy zbóż nie można było używać sztucznych nawozów. Co więcej, nie praktykowano też modyfikowania jej genetycznie. Inaczej wyglądało też hodowanie zwierząt, bo nie podawano im antybiotyków czy hormonów, jeśli nie było takiej potrzeby. Obecnie wszystko to wygląda zupełnie inaczej. Większość produktów hoduje się z użyciem sztucznych nawozów, bo tak jest taniej. Jeśli chcemy kupić coś ekologicznego, musimy zapłacić za to więcej i szukać tego na specjalnych półkach w sklepach, a czasem nawet w zupełnie innych miejscach, w których robimy większość zakupów. Niemniej jednak, z pewnością warto się trochę wysilić, żeby być w stanie odżywiać się zdrowiej.