W czasach, gdy social media podbijają świat, popularną praktyka stało się dzielenie ze znajomymi każdym momentem dnia. Chętnie pokazujemy im nie tylko nasze zajęcia, ale też aktualną zawartość talerzy. Nie zawsze jednak na zdjęciu wygląda ona równie apetycznie, jak w rzeczywistości.
Są jednak sposoby, by fotografowanie potraw oddało ich rzeczywiste walory wizualne. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na dobre oświetlenie potrawy. Bez tego nie będzie ona wyglądała apetycznie. Najlepiej wykorzystać do tego światło dzienne, które pomoże żywności zachować jej naturalny wygląd. Umiejętne operowanie lampą błyskową lub zwykłą kartką białego papieru pozwoli uzyskać ciekawe efekty podnoszące atrakcyjność wyglądu fotografowanej potrawy.
Fotografowanie żywności w taki sposób, by wyglądała ona atrakcyjnie, to również przemyślana kompozycja zdjęcia. Musi ona być harmonijna kolorystycznie i oddawać charakter fotografowanej potrawy. Warto mieć pod ręką kulinarne dodatki. Ciekawym urozmaiceniem może okazać się np. natka pietruszki lub plasterek cytryny. Ważne są również tło i otoczenie, w którym robimy zdjęcie. Stylizację zdjęcia można urozmaicić np. sztućcami lub przybornikiem z przyprawami.